Kolumna: Kako ne zboleti?

Vsako leto takle čas se ukvarjamo z istim vprašanjem, čeprav letos se mi zdi, da je to še posebej težka naloga. Ampak ja, dokler se držimo, smo zmagovalci.

Pred časom mi je prijateljica, zastavila zanimivo vprašanje.

”A veš, kateri ljudje nikoli ne zbolijo?” In jaz sem razmišljala, streljala teorije, ker sem bila prepričana, da seveda to vem.

”Tisti, ki si redno umivajo roke,” je bil moj prvi odgovor. ”Hm, verjetno bi to moralo držati, ampak v tem primeru ne.”

”Tisti, ki jedo veliko sadja in zelenjave?”

”Tudi ne. No, daj, ti bi to MORALA vedeti!” Tudi približno se mi ni sanjalo, kaj bi rada slišala od mene. Ko sem priznala, da nimam pojma, me je razsvetlila in njen odgovor me je pravzaprav presenetil. ”Pa saj veš, tisti, od katerih se malce odpočiješ, ko jih ni.”

Verjetno bi se našel kdo, ki bi potrdil to izjavo. Čeprav dvomim, da bi si kdo upal zares javno.

In ko sem včeraj razmišljala o tem, me je prešinilo, da je moj ta mlajši tudi eden teh, ki nikoli ne zbolijo.

O. M. B.! Spoznanje ni bilo ravno najbolj spodbudno, a če dobro pomislim, so zahtevni tisti, ki so najbolj vedoželjni in ustvarjalni. Torej ni tako slabo, kajne?

Čeprav je še vedno fino, da jemo veliko sadja in zelenjave, pa da pijemo dovolj. Ker sem ravno ta teden nekje prebrala zanimiv citat, je prav, da ga delim. Ljubezen je v zraku. Pa gripa tudi. Zato umivajte roke. Dejstvo je, da si sami prenesemo v telo več svinjarije in virusov, kot nam jih lahko s kašljanjem in kihanjem predajo drugi. Zato mi je res hecno, ko nekdo reče, da ga je okužil sodelavec, prijatelj … No, seveda je tudi to mogoče, ampak za kaj takega je potrebno kaj več, kot le pitje kave v skupnem prostoru.

Mi se borimo, jemo sadje in zelenjavo, doma cel čas težim ”Umij roke!”, čeprav grem že sama sebi s tem na živce, pa vendar – nič ni pretirano.

In danes zjutraj – temperatura 38.5 ‘ta mali’ otrok. In priznam, da sem si malce oddahnila – ne sodimo še popolnoma v kategorijo zahtevnih. Čeprav jaz se še vedno otepam viruskov …


Bodimo vedoželjni, ustvarjalni, zahtevni, naporni in še kaj – pa bomo vedno zdravi!

In umivajte roke!

Umetniški pozdrav. Mateja Hočevar

DELITE