Kolumna: Kaj podariti ženski, ki ima vse?

Spominjam se točne take voščilnice za rojstni dan izpred nekaj let. In vedno sem mislila, da je nemogoče imeti vse. A dejansko spoznavam, da je tako le v primeru, ko v to zares verjameš.

Imam vse?

Seveda.

Družino, hišo, službo, avto … No, psa sicer nimam, a nikoli ne bom rekla, da ga nikdar ne bomo imeli. Že prevečkrat se mi je v obraz smejal rek »Zarečenega kruha se največ poje.«

Kakorkoli, dandanes v poplavi spletnih oglaševanj in opisov opažam, da bi marsikdo, ne le ženske, da ne bo pomote, potreboval lektorja.

Je res tako nemogoče postaviti vejice na pravo mesto? Ali celo popraviti zatipkane besede? Celo dobri, stari Word popravi kar precej takšnih napak. Seveda pa ne more vplivati na nekaj, kar vsi poznamo pod majhno besedico z velikim pomenom. Ego! Ego je tisti, ki nas največkrat tepe, saj s(m)o preveč samozadostni.

Sama sem se med pisanjem kolumne in besedil zelo dobro spoznala in spoprijateljila s spletno lektorico Besano, ki, če verjamete ali ne, najde napake in vam občasno sugerira tudi boljše besede. Za uporabo enakih besed – ne istih – vam je na voljo tudi desni klik, z miško na besedo v Wordu, kjer lahko najdete kar nekaj sopomenk.

Saj vem, težko je verjeti, da si uspešen in nezmotljiv, a internet je pokazal, da tudi neumnost ne pozna meja. Torej je mogoče vse. In vsak se lahko zmoti.

Ko me nekdo opomni na napake, jih z veseljem popravim, saj se zavedam, da me obdajajo ljudje, ki slovnico obvladajo bolje od mene. Sicer sem ponosna, kadar nimam napak, ampak vem, da nisem nezmotljiva. Veliko lažje je živeti, če kdaj pa kdaj poprosiš za pomoč, četudi nekdo le enkrat prebere, kar si spisal, saj ti morda lahko postreže s kakšno boljšo idejo, kako stavke oblikovati, da zvenijo prav in se tako tudi bolj tekoče berejo.

Torej, če ste kdaj v precepu, kaj bi podarili prijateljici (ali prijatelju) za rojstni dan, saj ima vse, kar si je kdaj koli želela – morda celo svoje lastno podjetje, je bon za lektorja vedno mogoča izbira.


Vsak je odličen v svojem poslu, a je prav, da tudi strokovnjaki opravljajo svoje delo.

Umetniški pozdrav. Mateja Hočevar

DELITE