Kje so razlogi za nizko precepljenost?

Republika Slovenija se srečuje s vse slabšimi epidemiološkimi kazalniki, ki so posledica naraščanja nezaupanja ljudstva  v državne institucije na eni strani in prenizke precepljenosti na drugi strani. Predsednik republike Borut Pahor zato sporoča, da je nastalo situacijo moč rešiti zgolj z dialogom med vsemi vpletenimi deležniki, tako na politični, kot tudi zdravstveni ravni.

V Sloveniji se trenutno soočamo s slabo epidemiološko sliko, ki je predvsem posledica prenizke precepljenosti prebivalstva. Poleg tega pa narašča nezaupanje v delovanje državnih institucij, zdravstvene stroke, vlade in ostalih odločevalskih deležnikov. Razlogov za to je več, vodijo pa v zdaj že v vsakotedenske in tudi nasilne proteste.

Slovenija bi tako morala slediti razvitejšim evropskim državam, ki so v boju z epidemijo veliko uspešnejše. Dober primer je Danska, kjer je beležijo 94% precepljenost prebivalstva, zato so že vse preventivne ukrepe odpravili. Pa je to v Sloveniji sploh možno doseči?

Eden izmed poglavitnih razlogov za izredno slabo družbeno klimo v državi je tudi nekonsistentna komunikacija med odločevalci in ljudstvom, v nekaterih primerih pa celo med odločevalci samimi.

Predsednik Pahor zato predlaga skupen dialog vseh voditeljev, tako na strani politike, zdravstvene stroke ter ostalih pristojnih insitutcij, stremenje k temu cilju pa bi po njegovo moralo biti skupna želja.

DELITE