Kdaj obnova ceste skozi Središče ob Dravi

Prebivalci občine Središče ob Dravi že težko pričakujejo obnovo državne ceste skozi njihovo občino, ki je tudi zaradi prepovedi težkih tovornjakov na mejnem prehodu Mursko Središče vse bolj obremenjena. Obljube o obnovi imajo dolgo brado in nič ne kaže, da bi jo kaj kmalu dočakali.
Po zadnji statistiki se je število tovornjakov povečalo za 1.500 več, torej skupaj znaša že 113 tisoč kamionov letno. Tako ukrep omejitve tranzitnega prometa ni prinesel nobenega upada. Obnove nevarne državne ceste, ki je posebej problematična zaradi globokih posedkov na določenih odsekih so se nadejali letos, a denarja za obnovo tudi v tokratnem državnem proračunu niso zagotovili.
Cesta je dotrajana in stara, a vedno bolj obremenjena. Če je še leta 2016 po nejj letno vozilo nekaj več kot 310 tisoč vozil, jo je lani prevozilo že skoraj 360 tisoč.
Če obnove ne bo, so pripravljeni celo protestno zapreti cesto.
Na direkciji za infrastrukturo so v sklopu rednega vzdrževanja predvideli sanacijo 1800 metrov dolgega odseka v Obrežju ter okoli 600 metrov v naselju Središče ob Dravi. Vrednost sanacije vozišča je ocenjena na 1,5 milijona evrov.
Za Središče ob Dravi, ki na eni strani meji na Hrvaško, na drugi pa na sosednjo občino Ormož, je omenjena cesta ključnega pomena, saj gre za glavno prometnico skozi kraj, ki vodi do mejnega prehoda s Hrvaško. Ob tem pa je pomembna tudi za razvoj gospodarstva ter boljše pogoje za živlljenje v kraju, ki že nekaj časa beleži velik odstotek odseljevanja.

DELITE