Jedi na žlico za zimske dni!

Zima je potrkala na vrata in v teh mrzlih dneh se priležejo enolončnice, juhe ter preostale tople jedi. Da pa v dom prinesemo še malo domačnosti si lahko pripravimo tradicionalne slovenske jedi na žlico, ki nas prijetno ogrejejo, hkrati pa so tudi zelo hranilne in nasitne.

Ričet

Kuhana ječmenova kaša ali ješprenj, imenovana tudi ričet, je najbolj splošno razširjena enolončnica, velja pa tudi za najstarejšo jed. Lahko se mu dodaja prekajeno meso, klobase ali mesnata slanina, prav tako pa je okusen tudi brezmesni ričet.

Pripravimo ga tako, da skuhamo fižol v zrnju, ki smo ga predhodno namočili. Fižol nato odcedimo, juho pa prihranimo. V kozici prepražimo čebulo, dodamo ječmenovo kašo, mešamo da se nekoliko prepraži ter prilijemo toplo vodo. Ko se voda pokuha prilijemo juho od fižola. Ječmenovo kašo kuhamo eno uro, dodamo prekajeno meso ali klobase, korenje, peteršilj, česen in sol, pokrijemo ter počasi kuhamo še približno eno uro. Na koncu primešamo še kuhan fižol ter postrežemo.

Fižolova mineštra

Mineštra je poimenovanje za vrsto zelenjavno-mesnih gostih juh oz. enolončnic, ki se je razvila pod vplivom Italije.

Namočen fižol v zrnju skuhamo s poljubnim mesom ter dodamo česen, korenino peteršilja ter sol. Polovico zmehčanega fižola pretlačimo, vmešamo nazaj ter pokuhamo. Mineštro lahko ponudimo s kosom kruha ali svežo koruzno polento.

Skuha

Skuha je izraz za skupino gostljatih mesno-fižolovih ter zelenjavnih enolončnic iz stročnic, zelenjave ter žit.

Predhodno namočeno lečo ali fižol v zrnju skuhamo ter odcedimo. Dolijemo vrelo vodo ter dodamo sol, poper in lovorov list. Napravimo prežganje z moko, slanino, čebulo in česnom, primešamo k leči ter vremo še 10 minut. Dodamo klobaso, žlico kisa ali vina, premešamo, za kratek čas odstavimo in pokrijemo ter postrežemo.

Pašta fižol

Pašta fižol oz. fižolova enolončnica je priljubljena primorska jed.

Pripravimo jo tako, da v kozici prepražimo na kolobarje narezano klobaso ali panceto in jo prestavimo v drugo posodo. Paradižnik olupimo, sesekljamo in skupaj s česnom prepražimo na preostali maščobi ter dodamo nekaj pretlačenega rjavega kuhanega fižola. Ko vse skupaj prekuhamo, dodamo še preostanek kuhanega fižola, prepražene kolobarje klobase ali pancete ter po okusu začinimo s česnom, soljo, poprom in šetrajem. Na koncu dodamo že kuhane testenine, najprimernejši so drobni polžki.

Jota

Jota je značilna jed zahodne Slovenije, ki se je po prvi svetovni vojni razširila tudi na druga področja Slovenije ter v Ljubljano, kjer so osnovni recept še izpopolnili z dodajanjem korenja, zelene, graha, testenin, ješprenja in drugih sestavin.

V velikem loncu kuhamo kislo zelje ter fižol v zrnju, ki smo ga predhodno namočili čez noč. Po želji lahko kislo zelje posebej dušimo na olivnem olju. Dodamo poper, lovorjev list, sol po okusu in prekajeno meso ter kuhamo približno eno uro. Krompir olupimo, ga narežemo na kose in ga skuhamo v rahlo osoljeni vodi v drugem loncu. Ko je krompir skuhan odlijemo vodo, ga pretlačimo in dodamo k zelju ali repi ter kuhamo še dodatnih 10 minut.

Tradicionalna istrska jota je, za razliko od kraške in tržaške, brez krompirja. Jota je še boljša naslednji dan, zato je priporočljivo, da jo skuhamo v večjem loncu. S tem se bomo tudi izognili skrbem kaj skuhati za kosilo naslednji dan. Pripravimo jo lahko tako iz kislega zelja, kot tudi iz kisle repe.

Vse omenjene jedi na žlico so zelo okusne tudi brez mesa in tako primerne tudi za tiste, ki se mesu in mesnim izdelkom izogibajo. Priprava je preprosta in ponuja veliko možnosti kombiniranja in prilagajanja različnim okusom. Jedi na žlico predstavljajo zelo dobro kombinacijo beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob ter vitaminov in mineralov, kar je cilj zdravega prehranjevanja. Največ vitaminov in mineralov bomo dobili z uporabo sveže sezonske zelenjave v jedeh. V zimskem času tako lahko vključimo buče, korenje, zeleno, brokoli, cvetačo, ohrovt, peteršiljevo korenino, sveže ali kislo zelje ter svežo ali kislo repo.

DELITE