Izlet po Gorenjski

Slovenija zagotovo ponuja veliko možnosti za izlete. Med bolj priljubljenimi izletniškimi točkami je Gorenjska.

Ko pomislite, da bi šli na izlet na Gorenjsko, se gotovo najprej spomnite na veličastne gore in čudovito reko Sočo, a v resnici ta delček Slovenije skriva tudi marsikatero drugo privlačno skrivnost. Ledeno kraljestvo v Mojstrani je že ena takšnih točk, ki so primerne za izlet.

Ledeno kraljestvo

Kraljestvo Snežne kraljice se razprostira na prostranem travniku pred vstopom v sotesko Mlačca pri Mojstrani. Ko vstopiš vanj, te kar presune, kako te led lahko očara. Mnoge čudovite oblike obiskovalce po brveh pripeljejo do ledenega prestola, na katerega je mogoče tudi sesti. To pa je šele prva skrivnost, s katero te Ledeno kraljestvo začara.

Obiskovalce čaka park ledenih vrtnic, vodnjak želja, rudnik ledenih kristalov in Galerija polarnih vetrov. Sprehodite se lahko po mostu želja, si ogledate hišice in stolpe ujete v ledeni primež, vsekakor pa je veličasten tudi ledeni slap, ki se zliva po skalnih stenah proti koncu Ledenega kraljestva.

Ledeno kraljestvo bojda še bolj očara zvečer, ko mu poseben čar dajo bakle in lanterne. Takrat se menda za trenutek zazdi, da so vse skulpture skoraj žive in da bo zdaj zdaj v svoje prostore vstopila snežna kraljica.

Ob koncu sprehoda so obiskovalcem na voljo tudi številne zabavne igre. Lahko zbijaš keglje, gradiš leseni stolp, loviš ribe, se spoznavaš ter ugotavljaš, kako dobro te pozna oseba, ki je tam s teboj, in še marsikaj.

Planinski muzej Slovenije

Če boste že v Mojstrani, izlet nadaljujte z obiskom Planinskega muzeja Slovenije, ki je zanimiv tudi za tiste, ki niso ravno pohodniki. Če se res želite zabavati, ne pozabite na začetku prevzeti svoje kartice, s katero boste na računalnikih, ki so postavljeni po vsem muzeju, odgovarjali na vprašanja. Sami se boste lahko odločili na kako težavno pot se boste podali. Če jo boste uspešno »prehodili«, pa vas na koncu čaka darilo.

V muzeju obiskovalci lahko izvedo veliko o planinarjenju nekoč in danes, o različnih gorskih pohodih, prisluhnejo slovenski poeziji in prozi povezani z gorami, spoznajo gorske živali…

Največja atrakcija muzeja je gotovo bivak, v katerem je mogoče »doživeti« nevihto v gorah ponoči. Ob koncu »pohoda po slovenskih gorah« pa je mogoče preizkusiti še virtualni zipe-line, ki je res zanimiva izkušnja in odličen zaključek zabavnega izleta.

Zunaj obiskovalce čaka še razstava fotografij različnih naravnih parkov po Evropi in model pravega bivaka.

DELITE