Izlet na Primorsko: Ogled školjčnih sipin

Izlet na Primorsko si lahko naredimo malo drugačen kot običajno in sicer z ogledom edine školjčne sipine v Sloveniji. Nahaja se v zalivu Polje med Koprom in Ankaranom, severno od ustja reke Rižane in v neposredni bližini Luke Koper. Školjčna sipina je nastala po letu 1990, ko so v Luki Koper poglabljali dno in mulj iz morskega dna odlagali v zaliv Polje v Jadransko morje. Dež je nato iz kupov mulja postopoma spral blato in ostale so le sipine lupin številnih vrst školjk. Tako je nastal kratek edinstven pas obale, saj so školjčne sipine v Evropi redkost.

Na pokopališču školjk ali školjčnih sipinah se nahaja kar 234 vrst mehkužcev, prav tako lahko tu opazujemo najmanj 30 vrst različnih ptic. Občudujemo lahko veliko količino svedrovcev, volekov in slonovih zobkov, med najlepšimi pa so školjka pokrovača, ladinka, srčanka in polžje hišice čokati volek, bodičasti volek, rožiček in ostale. Posebnost školjčnih sipin je tudi izliv reke Rižane v morje. Rižana je namreč edina reka, ki izvira v Sloveniji in se izliva v slovensko morje.

Kako do školjčnih sipin?

Z avtoceste zavijete proti Ankaranu in se vozite do levega odcepa za zaliv Sv. Katarina, ki se nahaja nekaj sto metrov za vojašnico. Nato se vozite po stranski cesti do majhne marine in nogometnega igrišča, kjer lahko brezplačno parkirate ter se po shojeni stezici, ob vzhodnem robu marine, odpravite do sipine.

Obisk školjčnih sipin s tisočerimi školjkami, je pravi mali zaklad nad katerim bodo navdušeni tudi naši najmlajši, zato si v bližnji prihodnosti le splanirajte takšen prijeten družinski izlet. Izlet je primeren tudi za otroke, ki so komaj shodili, nanj pa se lahko odpravite tudi z vozičkom za otroke. Otroci bodo zagotovo uživali, tekali po sipinah, se igrali s školjkami in čofotali po plitvem morju. Velja pa opozorilo, da so školjke namenjene le ogledu, občudovanju in fotografiranju, ne pa odnašanju domov.

 

DELITE