Ingver, čudežna rastlina. Ga poznamo?

Poznamo več različnih vrst ingverja, najpogosteje pa se uporablja pravi ingver (Zingiber officinale Roscoe). Spada v družino ingverjevk in zraste do višine enega metra. Tvori do 20 cm dolge, odebeljene korenike rjave, rumene ali slonokoščene barve. Največji pridelovalki ingverja sta Kitajska in Indija, ki pokrivata kar 80 % svetovne proizvodnje, glede na kakovost pa naj bi bil najboljši ingver iz Jamajke.

Ingver spada med začimbe z dolgo tradicijo, saj so ga poznali že v starem Rimu. V ljudski medicini se uporablja za lajšanje prebavnih težav, pospeševanje prebave, pri revmatskih obolenjih, migreni ter za lajšanje simptomov prehlada. V visokih odmerkih, 1-2 g ingverja v prahu, deluje proti slabosti. V nižjih odmerkih povečuje apetit, izboljšuje prebavo in deluje krepčilno.

Kot začimbo ga lahko vključimo v različna živila, pripravljene jedi in pijače. Uporabimo lahko sveže korenike ingverja ali pa posušenega. Ostrina ingverja je odvisna od starosti in od tega ali uporabljamo svež ali posušen ingver; s sušenjem se namreč ostrina močno okrepi. Če pri pripravi jedi ali čaja uporabljamo svež ingver, bo ta bolj pekoč, če ga bomo kuhali dlje časa.

To zimo si torej za krepitev imunskega sistema pripravimo ingverjev čaj in sirup.

Ingverjev čaj z medom in limono

Vodo zavremo in dodamo nastrgan ali na tanke rezine narezan ingver. Posodo pokrijemo in kuhamo še približno 10 minut na zmernem ognju. Čaj odstavimo ter nekaj minut počakamo, da se malo ohladi ter ga nato precedimo. Na koncu mu dodamo med ter limonin sok.

Naravni sirup z ingverjem, medom in limono

Sestavine:

–          Srednje velika korenina ingverja
–          2 limoni
–          500 g medu

Ingver olupimo in naribamo, limoni pa ožamemo. Vse sestavine damo v kozarec, premešamo in ga dobro zapremo. Lahko ga pripravimo tudi tako, da limono in ingver narežemo na rezine in vse sestavine izmenično polagamo v kozarec. Shranjujemo ga v hladilniku in jemljemo po žličkah.

DELITE