Domači pustni krofi

Bliža se pust in to tradicionalno puhasto testo, ki je običajno nadevano z marmelado, je močno zakoreninjeno v našo kulinarično tradicijo. Da pa bo v pustnem času prijetno zadišalo tudi v naši kuhinji, pa si poglejmo kako pripravimo slastne domače krofe.

Sestavine za približno 25 krofov:

– 1 kg bele moke
– 2 kocki svežega kvasa
– 10 dag sladkorja
– 1 žlička soli
– limonina lupinica
– 3 žlice ruma
– 7 dag masla (sobna temperatura)
– 8 rumenjakov
– 4 dl mleka
– 1 vanilin sladkor
– marmelada
– sladkor v prahu za posip


Postopek:

Moko presejemo skozi cedilo in naredimo jamico v katero nadrobimo kvas. Dodamo 4 dl toplega mleka in žlico sladkorja. Mleko naj bo prijetno toplo in ne prevroče. Z vilicami razdrobimo in zmešamo kvas in tako pustimo približno 10 min, da kvas vzhaja. Moko okoli jamice posolimo. V dve skledi ločimo rumenjake in beljake. Za pripravo krofov uporabimo samo rumenjake, zato v skledo z rumenjaki dodamo preostanek sladkorja, vanilin sladkor in limonino lupinico ter zmešamo z električnim mešalnikom v gladko maso kateri dodamo tudi rum.

V jamico s kvasom dodamo stopljeno maslo, vlijemo še malo toplega mleka, nato pa v skledo vlijemo še rumenjakovo zmes in vse skupaj premešamo in mesimo približno 15 min, da je testo mehko in se ne oprijema sklede. Vmes po potrebi prilivamo še toplo mleko.

Testo oblikujemo v hlebček, ga posujemo z moko in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati vsaj 1 uro. Iz testa naredimo kroglice težke približno 70 g in jih položimo na pomokano površino, da pokrite vzhajajo vsaj še 1 uro.

Olje segrejemo na približno 180 °C. Krofe polagamo v olje tako, da je spodnja stran na vrhu, pokrijemo s pokrovko in cvremo približno 4 minute. Nato krofe obrnemo in jih nepokrite cvremo še približno 4 minute na drugi strani, da porjavijo. Ko jih poberemo iz posode jih odložimo na papirnato brisačko, da se odvečno olje odcedi. Še tople napolnimo z marmelado po želji, na koncu pa jih še posujemo s sladkorjem v prahu.

Za konec pa še nekaj koristnih informacij, ki nam bodo zagotovo prišle prav. Med pripravo krofov je pomembno, da je v prostoru toplo in da ni prepiha, zato zapremo vsa okna in vrata ter poskrbimo za dobro ogreto kuhinjo. Priporočljivo je tudi, da pred uporabo dobro segrejemo vse sestavine, ki jih bomo uporabili (moka, jajca, sladkor,…). Olja naj bo v posodi približno 4 cm od dna, da krofi lepo plavajo. Če nimamo termometra pravo temperaturo olja ugotovimo tako, da konec kuhalnice potopimo v olje in ko se okrog nje začnejo nabirati mehurčki je olje pripravljeno, da začnemo s cvrenjem.

DELITE
WordPress › Napaka

Na strani je prišlo do kritične napake.

Naučite se več o odpravljanju napak v WordPressu.