Dogodki ob 30. obletnici samostojne Slovenije

V tem tednu bo Slovenija dopolnila 30 let. V domovini in po svetu se vrstijo obeležitve razglasitve slovenske samostojnosti in neodvisnosti, veselemu praznovanju pa se pridružujejo tudi v Narodni in univerzitetni knjižnic.

V NUK so ob 30. obletnici plebiscita pripravili spletno razstavo z naslovom Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo. Na njej s pomočjo gradiva, ki ga hrani knjižnica, predstavljajo razvoj slovenske osamosvojitvene misli – vse od prve jasno izražene zahteve Slovencev po bivanju v eni državi leta 1848 do razglasitve samostojnosti leta 1991. 

30. obletnico samostojne Slovenije pa obeležujemo s postavitvijo razstave o slovenski osamosvojitveni misli tudi v fizični obliki. V teh prazničnih dneh pa vse do začetka julija 2021 je razstava Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo – pregled slovenske osamosvojitvene misli na ogled v Državnem zboru Republike Slovenije. Nato se razstava o skoraj 150 let slovenske zgodovine seli v Plečnikov hodnik NUK.

23. junija 2021 bo vrata odprla še ena razstava, ki obeležuje slovensko osamosvojitev in je svojevrsten poklon slovenskim zamejcem in izseljencem, ki so po svojih močeh prispevali k nastanku in priznanju neodvisne in samostojne Slovenije.

Razstava VTISI 30 predstavlja osebne spomine Slovenk in Slovencev po svetu na čas osamosvajanja Slovenije pred 30 leti. Več kot 60 razmišljanj se je spletlo ob kratkem vprašalniku, razposlanem na različne kontakte po svetu in doma. Povabilu so se odzvali posamezniki in posameznice iz slovenskega zamejskega prostora, držav nekdanje Jugoslavije, Evrope, Amerik, Azije, Avstralije ter povratnice in povratniki. Nastal je pisan mozaik zgodb in občutij, ki jih dopolnjujejo v knjižni obliki objavljeni spomini iz bogate zbirke naše knjižnice.

Odprtje razstave VTISI 30 bo v sredo, 23. junija, ob 12. uri, v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM, Metelkova 2, Ljubljana). Razstava bo v SEM na ogled vse do 2. januarja 2022.

Letošnje leto je posvečeno tudi dvema velikima imenoma slovenske literarne in glasbene zgodovine. Josip Jurčič velja za eno prelomnih imen v slovenski književnosti. Njegov Deseti brat v našem kulturnem prostoru velja za prvi izvirni roman. Na portalu Digitalne knjižnice Slovenije so njegova dela objavljena v posebni zbirki.

Dela skladatelja Josipa Ipavca, najmlajšega skladatelja iz znane družine zdravnikov in glasbenikov Ipavcev iz Šentjurja pri Celju so prav tako dostopna v zbirki na portalu dlib.si.

DELITE