Delovna aktivnost lani najvišja

Stopnja delovne aktivnosti je lani v Sloveniji znašala 66,7 odstotka in je bila po podatkih državnega statističnega urada najvišja, odkar jo izračunavajo. Dvignila se je še v 197 občinah, v treh je ostala nespremenjena, v 12 pa se je znižala. V prvem četrtletju je bilo sicer delovno aktivnih malenkost manj kot v zadnjih treh mesecih lanskega leta.

Na trgu dela je Statistični urad Republike Slovenije v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležil kar nekaj zgodovinskih oziroma rekordnih vrednosti. Že skozi celotno lansko leto so na uradu zaznavali rast med četrtletji, ki je bila precej konstantna in se tako nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Medletna rast je bila najopaznejša v gradbeništvu, kjer je bilo 2200 več prostih delovnih mest. V medletni primerjavi pa se kaže tudi to, da je bilo povečano povpraševanje praktično v vseh dejavnostih, razen v rudarstvu in javni upravi.

Stopnja delovne aktivnosti, ki jo Statistični urad Republike Slovenije objavlja na letni ravni je bila v letu 2021 66,6,%, kar je najvišja stopnja delovne aktivnosti odkar jo pri uradu tudi izračunavajo.

V lanskem letu se je stopnja delovne aktivnosti zvišala v 197 občinah od 212, v 3 je ostala nespremenjena in v 12 pa se je znižala. So pa v lanskem letu na Statističnem uradu zaznali tudi povečanje opravljanja dela od doma. Trendi oziroma pričakovanja slovenskih podjetij glede zaposlovanja pa se bodo v tem letu še nadaljevala.

DELITE