Če pade vlada, bo nastopil kaos!

Precej mesecev je že, odkar mediji vsak dan poročajo o tem, da bi aktualna vlada Janeza Janše utegnila pasti s konstruktivno nezaupnico. To je precej nenavadno. Eno samo govorjenje o dogodku, ki ga sploh še ni.

Konstruktivna nezaupnica je legitimno dejanje. Doživeli smo ga že nekajkrat. To je način, da se na hitro zamenja vlada, saj bi samo nezupnica pomenila dolgo čakanje na razplet. A v resnici v Sloveniji vsaka zamenjava oblasti traja nepredstavljivo dolgo. Pol leta. V Grčiji dobijo vlado v dveh tednih po volitvah. V Britaniji so vlado postavili že v nekaj dneh po volitvah. Učinkovitost je pomembna, saj v mesecih čakanja na novo vlado vse stoji. Deluje samo birokracija, ki je že itak premočna.

V našem primeru konstruktivne nezaupnice sploh še nimamo.

V našem primeru konstruktivne nezaupnice sploh še nimamo. Torej ne obstaja. Imamo samo večmesečno pogovarjanje strank o tem, da bi vložili nezaupnico. Dokler torej nimamo konstruktivne nezaupnice, o njej sploh ne moremo govoriti in je sploh ne moremo primerjati. Česar ni, ne moreš primerjati.

Mediji pišejo, da bo levica v parlamentu poskusila s Karlom Erjavcem. Večkratnim ministrom, ki še angleško ne zna.

Mediji pišejo, da bo levica v parlamentu poskusila s Karlom Erjavcem. Večkratnim ministrom, ki še angleško ne zna. A težave ima tudi s štetjem. V parlamentu potrebuje 46 glasov, že nekaj tednov pa se pogovarja samo o tem, kako dobiti 43 glasov, 43 podpisov, za vložitev nezaupnice. Zadnje dneve zatrjuje, da je dobil še zadnje štiri podpise od poslancev svoje stranke. A pokazal jih medijem ni. Zato mu je težko verjeti, saj je doslej izrekel že marsikaj. Najbolj znana je predvolilna obljuba, da bodo pokojnine narasle na 1000 evrov. Čeprav so sedeli kar v sedmih zaporednih vladah vse od leta 2004 do danes, pa obljube niso izpolnili. Niti približno.

Če mu bo, Karlu Erjavcu, nekdanjemu članu vsaj treh različnih strank, slednjič uspelo postati mandatar, pa se bo stvar še bolj zapletla pri postavljanju nove vlade. V Sloveniji namreč vlada nenavaden sistem, da mora predsednik vlade svojo vlado predstaviti v parlamentu, kjer mu lahko poslanci ministre zamenjujejo. Zato se lahko zgodi, da bo po uspeli nezaupnici zavladal politični kaos, ki bo trajal vsaj nekaj tednov, lahko pa tudi mesecev. Vse do novih volitev, ki bodo prihodnje leto.

A to zahtevajo botri iz ozadja.

Tudi najhujši politični sovražnik Janeza Janše v parlamentu sam zase zelo dobro ve, da je za državo v tem trenutku najbolje, da se v miru počaka na redne volitve. Leva koalicija, ki je zdržala dobro leto, zdaj ne more narediti delujoče vlade. Tanja Fajon in Marjan Šarec kot šefa največjih opozicijskih strank si prav gotovo ne želita postati ministra v vladi Karla Erjavca. A to zahtevajo botri iz ozadja. Njim je namreč aktualna vlada malce porezala lovke, ki črpajo denar iz proračuna preko serije nevladnih organizacij in koruptivnih poslov. Zato hočejo ukrepati takoj.

Če bo po kakem čudežu vlada Janeza Janše padla, bo nastopil kaos.

Če bo po kakem čudežu vlada Janeza Janše padla, bo nastopil kaos. Politični, gospodarski in zdravstveni. Verjetno še begunski. V času epidemije korone in tik pred začetkom slovenskega predsedovanje Evropski uniji si kaosa zaželi lahko samo – peklenšček iz podzemlja. 

DELITE