Bodo ravnatelji množično zapirali šole?

Okužbe s koronavirusom se hitro širijo tudi po šolah. V karanteni je več kot 2000 oddelkov osnovnih in srednjih šol, učitelje marsikje nadomeščajo drugi šolski delavci in študentje. Z novim letom imajo ravnatelji šol več pristojnosti pri odrejanju izobraževanja na daljavo. V primeru poslabšanja epidemioloških razmer bodo lahko pouk na lastno pest delno ali v celoti preselili na splet.

V četrtek je bilo ob 13.681 opravljenih PCR-testih, potrjenih 6918 okužb. Delež pozitivnih izvidov je znašal 50,6 odstotka. Posledično narašča število karanten tudi v osnovnih in srednjih šolah, kjer je v karanteni že skoraj 40.000 otrok. Sicer ukrepe pozdravljajo, a moti jih njihova implementacija čez noč.

Zaradi skokovitega naraščanja števila okuženih se v šolstvu spopadajo z vse več odsotnostmi zaposlenih, hitro narašča tudi število otrok v karanteni. Dodatne težave v šolstvu povzroča novo navodilo NIJZ-ja, da mora učitelj v karanteno, če je z okuženim učencem v razredu preživel najmanj 15 minut. Prej je veljalo 45 minut. In čeprav so trenutno na varni strani, se situacija lahko v eni uri popolnoma spremeni. Takrat bodo delo prilagodili zmožnostim.

Po podatkih ministrstva za šolstvo je bilo v sredo v osnovnih šolah v karanteni 1417 oddelkov, v srednjih pa 657 oddelkov, skupno 2074, kar je 643 več kot v torek. V sredo je bilo po podatkih sledilnika v karanteni 29.651 učencev in 16.779 dijakov. V vrtcih je bilo v sredo v karanteni 275 oddelkov oz. 3952 otrok.

DELITE