Bo testiranje zaposlenih v šoli v ponedeljek obvezno?

Testiranje učiteljev pred nadaljevanjem pouka za učence prve triade ne bo obvezno, so danes sporočili z Ministrstva za zdravje. Na slednjem sicer razmišljajo tudi o tem, da bi v naslednjem koraku testirali tudi otroke.
Še preden se bodo v torek učenci vrnili v šolske klopi, bodo morali zaposleni v šolah opraviti testiranje na novi koronavirus. Na ministrstvu za zdravje ukrep vidijo kot nujen, če želimo varno in trajno vrnitev učencev v šole.
Koordinacijo testiranj bodo prevzeli zdravstveni domovi, ki morajo zagotoviti varno testiranje učiteljev in ostalih zaposlenih v šolah.
S sproščanjem ukrepov bo z naslednjim tednom dovoljeno tudi opravljanje nujnih laboratorijskih vaj na višje in visokošolskih programih.
Čeprav je ministrica Simona Kustec včeraj dejala, da je testiranje za zaposlene v šolah obvezno, pa je današnje pojasnilo drugačno.
Šolnike je poleg izjave o obveznem testiranju sicer razburilo tudi to, da ministrica ni omenila možnosti testiranja otrok. Na ministrstvu odgovarjajo, da o tem že teče razprava tudi v drugih državah in da bi to lahko bil naslednji korak tudi v Sloveniji.
Učitelji bodo v šolah sicer morali ves čas nositi maske, učenci pa le izven razreda. Prepovedano je druženje otrok iz različnih oddelkov, kjer je to mogoče pa bodo otroci malicali v razredu.

DELITE