Bo kompostarna premeščena ali ukinjena?

V občini Šentilj se znova pojavljajo zapleti v zvezi z kompostarno v Ceršaku. Občinski svetniki so na minuli seji obravnavali predlog o vodovarstvenem območju, ki bi se naj po podanih predlogih tudi razširil. A kljub prizadevanjem se zdi, da slednje ne bo vključevalo zloglasne kompostarne, ki si jo lokalna skupnost že leta prizadeva dokončno zapreti. Končno besedo pri rešitvi problematike pa bo imelo pristojno ministrstvo za okolje in prostor.

Občinski svetniki občine Šentilj so na zadnji 18. Redni seji obravnavali uredbo o vodovarstvenem območju v krajevni skupnosti Ceršak, kjer se tudi nahaja vodno zajetje.
Stališče občine Šentilj je, da se vodovarstveno območje razširi. Zadnji dopis direktorja direktorata za vode in investicije ministrstva za okolje in prostor Bojana Dejaka pa je sprožil nov zaplet. Slednji namreč navaja, da je potrebno lokacijo kompostarne premestiti v okviru novega občinskega podrobnega načrta Šentilj. Župan Štefan Žvab pa zagotavlja, da dokler bo župan do realizacije novega OPN-ja ne bo prišlo.

V Zvezi društev Moja Mura pa ne verjamejo izjavi šentiljskega župana Štefana Žvaba, da v občini, dokler bo on na položaju, ne bodo namenjali novega prostora za potrebe kakršnihkoli kompostarn ali podobnih objektov. Po njihovem mnenju ni mogoče, da občina o načrtih za selitev kompostarne iz Ceršaka na novo lokacijo ne bi vedela ničesar.

Administrativnim zapletom glede kompostarne torej ni videte konca, kljub temu pa so tako na občini kot tudi v krajevni skupnosti prepričani, da gre za prvega izmed večjih prebojev na ravni države, kar se tiče dokončnega zaprtja kompostarne v Ceršaku.

DELITE