Aromaterapija za boljše počutje

December je za nami in mnogim je spil kar nekaj energije, istočasno pa se začenja tudi sezona prehladov. Slednjim se čisto težko izognemo, vseeno pa si lahko pomagamo z malenkostmi, ki nam jih podarja narava, z malo pomoči človeka.

Aromaterapija je oblika alternativnega zdravljenja za katerega se uporabljajo eterična olja. Vonji le-teh vplivajo neposredno na podzavest in sprožajo različne učinke in občutke. Izvor aromaterapije ima korenine daleč v zgodovini, izredno priljubljena pa je tudi danes.

Izvor aromaterapije

Že v davnih časih so vrači in čarovniki uporabljali dišave za zdravljenje, širjenje sposobnosti za zaznavanje in prehajanje v trans. Tudi v cerkvah se že od nekdaj uporablja kadilo, ki mnogokrat širi svoj vonj na okolico, sicer pa so se z dišavami ukvarjali že v prazgodovinskem času, natančneje v času neolitika. Rastline so hladno stiskali in iz njih pridobivali maščobna olja. V svetih obredih so uživali razne rastline in gobe, jih metali na vroče kamne in vdihovali pare, ki so povzročale halucinacije in užitke. Uporabljanje dišav lahko zasledimo tudi v starem Egiptu in v vsej zgodovini človeštva do danes.

V sodobni obliki je bila aromaterapija definirana v dvajsetih letih dvajsetega stoletja. Definiral jo je francoski kemik René Maurice Gattefossé. Znanstvenik je začel poglobljeno preučevati zdravilne učinke eteričnih olj, potem ko si je po srečnem naključju v svojem parfumskem laboratoriju ublažil simptome opečene roke z raztopino eteričnega olja. V laboratoriju se mu je namreč pripetila nezgoda z ognjem in opečeno roko je pomolil v najbližjo tekočino – raztopino eteričnega olja sivke. Opazil je nenadno olajšanje bolečine ter hitrejši proces obnavljanja kože.

Aromaterapija je danes najbolj razvita na Kitajskem in v Indiji, sicer pa je vedno bolj doma tudi pri nas. Tako lahko različne oblike najdete v mnogih masažnih salonih, z njo se srečujete v savnah, prav tako pa lahko danes najdete eterična olja v raznih trgovinah.

Kako se eterična olja uporabljajo?

Treba je vedeti, da so eterična olja izredno koncentrirana, in da je prevelika uporaba le-teh lahko nevarna. Prav zaradi tega z njimi ni dobro pretiravati in jih je navadno treba mešati z vodo ali katero drugo tekočino, večino olj pa ni priporočljivo uporabljati med nosečnostjo.
Ključnega pomena je, da vemo, kaj želimo z uporabo eteričnih olj doseči. Različne vonjave imajo namreč zelo različne učinke.

Bazilika ima svež, zeliščen vonj. Eterično olje bazilike tako deluje kot tonik, ki umiri živce, okrepi koncentracijo in razjasni duha. Uporablja se pri infekcijah prsnega koša, prebavnih motnjah, glavobolu in migreni. Olje je potrebno razredčiti, saj prevelika koncentracija lahko povzroča omotičnost.

Cedrovina ima blag vonj po lesu. Eterično olje iz cedrovine dobro vpliva na preprečevanje in odpravljanje uroloških težav, koristi pa tudi proti nahodu in bronhitisu.

Cimet je aromatičen vonj, ki izboljšuje razpoloženje in blaži slabost. Pospešuje prekrvavitev ter prebavo in je močan antiseptik.

Citronke imajo svež vonj. Eterično olje iz njih se uporablja za zniževanje temperature in zdravljenje infekcijskih bolezni, ima pa tudi pozitivne vplive na razpoloženje.

Vonj jasmina je sladek in eksotičen. Deluje antidepresivno in ima afrodizične lastnosti. Učinkovit je tudi pri odpravljanju poporodne depresije.

Melisa ima blag in mladosten vonj. Olje deluje proti depresiji in krčem. Pomirja in blaži napetost, izboljša razpoloženje in spodbuja veselje.

Sandalovina ima sladek in lesnat vonj. To olje je najbolj primerno za meditacijo in sproščanje. Umirja in odpravlja živčno napetost, deluje pa lahko tudi kot afrodiziak.

Vrtnica ima sladek in razkošen vonj. Eterično olje je najprimernejše za zdravljenje motenj v ženskem reproduktivnem sistemu, deluje pa tudi antidepresivno in pomirjevalno.

Kamilice imajo sadni vonj, njihovo eterično olje pa velja kot najboljšo proti vnetjem in alergijam. Deluje pomirjujoče in pomirja živce, odpravlja nespečnost in pomaga pri prebavi. Eterično olje z vonjem kamilice je tudi eno redkih olj, ki ga lahko uporabljate tudi med nosečnostjo.

Kadilo, ki ga še danes srečujemo v cerkvah, ima lesnat vonj. Sprošča, pomirja in pomaga pri težavah z dihali.

Ko se boste torej srečali z blažjimi (zdravstvenimi) težavami, jih lahko poskusite pozdraviti z eteričnimi olji. Najmanj, kar lahko dosežete, je prijeten vonj v vaši okolici, najverjetneje pa boste zaznali tudi številne druge prednosti.

DELITE